JAMB Syllabus For Biology 2022 [Read & Download PDF] - TEEZAB

JAMB Syllabus For Biology 2022 [Read & Download PDF]

JAMB Syllabus For Biology 2022 [Read & Download PDF]

Are you participating in the 2022 UTME? If yes, then that means you are among those that are searching online for the 2022 JAMB Biology Syllabus for the UTME Examination! Many people keep searching online for the JAMB Syllabus for Biology.

Well, you need not search anymore because you have finally arrived on the right page! Teezab.com.ng will always give you the best and correct information!

The syllabus is the easiest and convenient way to get relevant information regarding each subject’s Objectives, Topics, Contents, Notes, and Recommended Textbooks.

See JAMB Subject Combination for all courses here!

I believe you are a smart one and that is why you are searching for the JAMB 2022 Biology Syllabus for the UTME! So, be calm and read through!! Do not skip any part of this post as every single part of this post is essential for you to know if you wish to score high in this year’s UTME!

Well, without wasting much of your time, let’s dive into the real deal here! Here, you will find JAMB Syllabus for Biology! Read through this post and you can also download the PDF! 

Also, try to bookmark this page so you won’t miss out on any update! 

You can also subscribe to our website by entering your email and clicking on subscribe button below! We will notify you anytime there is a new update!

JAMB Biology Syllabus for 2022/2023 UTME [Read & Download PDF]

This is to Inform the general public most especially those that are going to participate in the 2022 Unified Tertiary Matriculation Examination UTME that the Joint Admission and Matriculation Board JAMB has released the syllabus for Biology for the 2022 UTME.

Hope you’ve checked the Subject Combination for your course? If not, please scroll up and check! It is very important so as not to choose wrongly because it might later affect you!

Are you having trouble finding the JAMB accredited CBT Centres near you? Click here to view accredited  JAMB CBT Centres in all 36 states in Nigeria and the FCT!

JAMB Biology Syllabus for 2022 UTME

Try to get to the bottom of this post to see the JAMB recommended Textbook for Biology! Get a Textbook and read! Also, try to make sure you practice JAMB Past Questions so as to familiarize yourself with the way JAMB sets questions! Hope you are noting those tips on how to get a high score in JAMB? YES! I know you are very smart!!!

JAMB Biology Syllabus 2022/2023 General Objective

The aim of the Unified Tertiary Matriculation Examination (UTME) syllabus in Biology is to prepare the candidates for the Board’s examination. It is designed to test their achievement of the course objectives, which are to:

  • Demonstrate sufficient knowledge of the concepts of the interdependence and unity of life;
  • Account for continuity of life through reorganization, inheritance and evolution;
  • Apply biological principles and concepts to everyday life, especially to matters affecting the individual, society, the environment, community health and the economy.

Jamb Syllabus for Biology 2022/2023

Part A: Variety of Organisms

1. Living organisms:

(a) Characteristics

(b) Cell structure and functions of cell Components

(c) Level of organization

i. Cell e.g. Amoeba, cheek cell

ii. Tissue, e.g. epithelial tissues

iii. Organ, e.g. leaf and heart

iv. Systems, e.g. reproductive

v. Organisms e.g. Chlamydomonas

2. Evolution among the following:

(a). Monera (prokaryotes), e.g. bacteria and blue green algae.

(b). Protista (protozoans and protophyta), e.g. Amoeba, Euglena and Paramecium

(c). Fungi, e.g. mushroom and Rhizopus.

(d). Plantae (plants)

i. Thallophyta (e.g. Spirogyra)

ii. Bryophyta (mosses and liveworts) e.g. Bryachymenium and Merchantia.

iii. Pteridophyta (ferns) e.g. Dryopteris.

iv. Spermatophyta (Gymnospermae and Angiospermae)

– Gymnosperms e.g. Cycads and conifers.

– Angiosperms (monocots, e.g. maize; dicots, e.g. water leaf)

(e). Animalia (animals)

i. Invertebrates

– coelenterate (e.g. Hydra)

– Platyhelminthes (flatworms) e.g. Taenia

– Nematoda (roundworms)

– Annelida (e.g. earthworm)

– Arthropoda (insects) e.g. Millipedes, ticks, mosquito, cockroach, housefly, bee, butterfly

– Mollusca (e.g. snails)

ii. Multicellular animals (vertebrates)

– pisces (cartilaginous and bony fish)

– Amphibia (e.g. toads and frogs)

– Reptilia (e.g. lizards, snakes and turtles)

– Aves (birds)

– Mammalia (mammals)

3.

(a) Structural/functional and behavioural adaptations of Organism

(b). Adaptive colouration and its functions

(c). Behavioural adaptations in social animals

(d). Structural adaptations in organisms.

Part B: Form & Functions

1. 

(a)Internal structure of a flowering plant

i. Root

ii. Stem

iii. Leaf

(b). Internal structure of a mammal

2. Nutrition

(a). Modes of nutrition:

i. Autotrophic

ii. Heterotrophic

(b) Types of Nutrition

(c) Plant nutrition:

i. Photosynthesis

ii. Mineral requirements (macro and micro-nutrients)

(d) Animal Nutrition:

i. Classes of food substances; carbohydrates, proteins, fats and oils, vitamins, mineral salts and water

ii. Food tests (e.g. starch, reducing sugar, protein, oil, fat etc.

iii. The mammalian tooth (structures, types and functions)

iv. Mammalian alimentary canal

v. Nutrition process (ingestion, digestion, absorption, and assimilation of digested

food.

3. Transport

(a). Need for transportation

(b). Materials for transportation. Excretory products, gases, manufactured food, digested food, nutrient, water and hormones)

(c). Channels for transportation

i. Mammalian circulatory system (heart, arteries, veins, and capillaries)

ii Plant vascular system (phloem and xylem)

(d). Media and processes of mechanism for transportation.

4. Respiration

(a). Respiratory organs and surfaces

(b). The mechanism of gaseous exchange in:

i. Plants

ii. Mammals

(c). Aerobic respiration

(d). Anaerobic respiration

5. Excretion

(a). Types of excretory structures: contractile vacuole, flamecell, nephridium, Malpighian tubule, kidney, stoma and lenticel.

(b). Excretory mechanisms:

i. Kidneys

ii. lungs

ii. skin

(c). Excretory products of plants

6. Support and movement

(a). Tropic, tactic, nastic and sleep movements in plants

(b). Supporting tissues in animals

(c). Types and functions of the skeleton

i. Exoskeleton

ii. Endoskeleton

iii. Functions of the skeleton in animals

7. Reproduction

(a). A sexual reproduction

i. Fission as in Paramecium

ii. Budding as in yeast

iii. Natural vegetative propagation

iv. Artificial vegetative propagation.

(b). sexual reproduction in flowering plants

i. Floral parts and their functions

ii. Pollination and fertilization

iii. products of sexual reproduction

(c). Reproduction in mammals

i. structures and functions of the male and female reproductive organs

ii. Fertilization and development. (Fusion of gamates)

8. Growth

(a). Meaning fo grwoth

(b). Germination of seeds and condition necessary for germination of seeds.

9. Co-ordination and control

(a). Nervous coordination:

i. the components, structure and functions of the central nervous system;

ii. The components and functions of the peripheral nervous systems;

iii. Mechanism of transmission of impulses;

iv. Reflex action

(b). The sense organs

i. skin (tactile)

ii. nose (olfactory)

iii. tongue (taste)

iv. eye (sight)

v. ear (auditory)

(c). Hormonal control

i. animal hormonal system

– Pituitary

– thyroid

– parathyroid

– adrenal gland

– pancreas

– gonads

ii. Plant hormones

(phytohormones)

(d). Homeostasis

i. Body temperature regulation

ii. Salt and water regulation

Part C: Ecology

1. Factors affecting the distribution of Organisms

i. Abiotic

ii. Biotic

2. Symbiotic interactions of plants and animals

(a) Food chains, food webs and trophic levels

(b) Energy flow in the ecosystem.

(c) Nutrient cycling in nature

i. carbon cycle

ii. water cycle

iii. Nitrogen cycle

3. Natural Habitats

(a) Aquatic (e.g. ponds, streams, lakes seashores and mangrove swamps)

(b) Terrestrial/arboreal (e.g. tree-tops of oil palm, abandoned farmland or a dry grassy (savanna) field, and burrow or hole.

4. Local (Nigerian) Biomes

(a). Tropical rainforest

(b). Guinea savanna (southern and northern)

(c). Sudan Savanna

(d). Desert

(e). Highlands of montane forests and grasslands of the Obudu, Jos, Mambilla Plateau.

5. The Ecology of Populations:

(a) Population density and overcrowding.

(b) Factors affecting population sizes:

i. Biotic (e.g. food, pest, disease, predation, competition, reproductive ability).

ii. Abiotic (e.g. temperature, space, light, rainfall, topography, pressure, pH,

etc.

(c). Ecological succession

i. primary succession

ii. secondary succession

6. SOIL

(a) characteristics of different types of soil (sandy, loamy, clayey)

i. soil structure

ii. porosity, capillarity and humus content

iii. Components of the soil

i. inorganic

ii. organic

iii. soil organisms

(b) Soil fertility:

i. loss of soil fertility

ii. Renewal and maintenance of soil fertility

7. Humans and Environment

(a) Diseases:

i Common and endemic diseases.

ii. Easily transmissible diseases and disease

syndrome such as:

– poliomyelitis

– cholera

– tuberculosis

– sexually transmitted disease/syndrome (gonorrhea, syphilis, AIDS, etc.

(b). Pollution and its control

(i) sources, types, effects and methods of control.

(ii) Sanitation and sewage

(c) Conservation of Natural Resources

(d) Game reserves and National parks

Part D: Heredity and Variations

1. Variation in Population

(a). Morphological variations in the physical appearance of individuals.

(i) size (height, weight)

(ii) Colour (skin, eye, hair, coat of animals, scales and feathers.

(iii) Fingerprints

(b). Physiological variation

(i) Ability to roll tongue

(ii) Ability to taste phenylthiocarbamide (PTC)

(iii) Blood groups

(c). Application of discontinuous variation in crime detection, blood transfusion and determination of paternity.

2. Heredity

(a) Inheritance of characters in organisms;

i) Heritable and non-heritable characters.

(b) Chromosomes – the basis of heredity;

(i) Structure

(ii) Process of transmission of hereditary characters from parents to offspring.

(c) Probability in genetics and sex determination.

(d) Application of the principles of heredity in:

i) Agriculture

(ii) Medicine

(e). Sex – linked characters e.g. baldness, haemophilia, colour blindness, etc.

Part E: Evolution

1. Theories of evolution

(a) Lamarck’s theory

(b) Darwin’s theory

(c) organic theory

2. Evidence of evolution

Jamb Biology Syllabus 2022 Recommended Textbook

  • Ndu, F.O. C. Ndu, Abun A. and Aina J.O. (2001) Senior Secondary School Biology: Books 1 -3, Lagos: Longman
  • Odunfa, S.A. (2001) Essential of Biology, Ibadan: Heinemann
  • Ogunniyi M.B. Adebisi A.A. and
  • Okojie J.A. (2000) Biology for Senior Secondary Schools: Books 1 – 3, Macmillan
  • Ramalingam, S.T. (2005) Modern Biology, SS Science Series. New Edition, AFP
  • Stan. (2004) Biology for Senior Secondary Schools. Revised Edition, Ibadan: Heinemann
  • Stone R.H. and Cozens, A.B.C. (1982) Biology for West African Schools. Longman
  • Usua, E.J. (1997) Handbook of practical Biology 2nd Edition, University Press, Limited

Are you interested in Physics Jamb past Questions and answers with full explanation? Click here to practice and discuss!

CLICK HERE TO DOWNLOAD JAMB SYLLABUS FOR BIOLOGY PDF

CLICK HERE FOR JAMB SYLLABUS (OTHER SUBJECTS)

If you find this post – JAMB Syllabus 2022 UTME for Biology – helpful and informative, kindly use the share button below to share with your friends!

If you have any question to ask, please feel free to drop it in the comment box below! I will make sure to reply to you as soon as possible and I will also try my best to give you a reply that will be satisfactory!

Follow our Facebook page and we will keep you updated! Also, don’t forget to subscribe to our website by entering your email and clicking the subscribe button below!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *