JAMB Syllabus For Economics 2022 [Read & Download PDF] - TEEZAB

JAMB Syllabus For Economics 2022 [Read & Download PDF]

JAMB Syllabus For Economics 2022 [Read & Download PDF]

Are you participating in the 2022 UTME? If yes, then that means you are among those that are searching online for the 2022 JAMB Economics Syllabus for the UTME Examination! Many people keep searching online for the JAMB Syllabus for Economics.

Well, you need not search anymore because you have finally arrived on the right page! Teezab.com.ng will always give you the best and correct information!

The syllabus is the easiest and convenient way to get relevant information regarding each subject’s Objectives, Topics, Contents, Notes, and Recommended Textbooks.

See JAMB Subject Combination for all courses here!

I believe you are a smart one and that is why you are searching for the JAMB 2022 Economics Syllabus for the UTME! So, be calm and read through!! Do not skip any part of this post as every single part of this post is essential for you to know if you wish to score high in this year’s UTME!

Well, without wasting much of your time, let’s dive into the real deal here! Here, you will find the JAMB Syllabus for Economics! Read through this post and you can also download the PDF! 

Also, try to bookmark this page so you won’t miss out on any update! 

You can also subscribe to our website by entering your email and clicking on subscribe button below! We will notify you anytime there is a new update!

JAMB Economics Syllabus for 2022/2023 UTME [Read & Download PDF]

This is to Inform the general public most especially those that are going to participate in the 2022 Unified Tertiary Matriculation Examination UTME that the Joint Admission and Matriculation Board JAMB has released the syllabus for Economics for the 2022 UTME.

Hope you’ve checked the Subject Combination for your course? If not, please scroll up and check! It is very important so as not to choose wrongly because it might later affect you!

Are you having trouble finding the JAMB accredited CBT Centres near you? Click here to view accredited  JAMB CBT Centres in all 36 states in Nigeria and the FCT!

JAMB Economics Syllabus for 2022 UTME

Try to get to the bottom of this post to see the JAMB recommended Textbook for Economics! Get a Textbook and read! Also, try to make sure you practice JAMB Past Questions so as to familiarize yourself with the way JAMB sets questions! Hope you are noting those tips on how to get a high score in JAMB? YES! I know you are very smart!!!

JAMB Economics Syllabus 2022/2023 General Objective

The aim of the Unified Tertiary Matriculation Examination (UTME) syllabus in Economics is to prepare the candidates for the Board’s examination. It is designed to test their achievement of the course objectives, which are to:

  • Demonstrate sufficient knowledge and understanding of the basic concepts, tolls and their general applications to economic analysis;
  • Identify and explain the basic structure, operations and roles of the various economics units and institutions (national and international)
  • Describe major economic activities production, distribution and consumption;
  • Identify and appraise the basic economic problems of society
  • Develop the competence to proffer solutions to economic problems.

Jamb Syllabus for Economics 2022/2023

1. Economics as a Science

(a). Basic Concepts: Wants, Scarcity, choice, opportunity cost, Rationality, production, distribution, consumption etc

(b). Economic problems of: what, how and for whom to produce

2. Economic Systems

(a). Types: free enterprise, centrally planned and mixed economies

(b). Solutions to economic problems under different systems

(c). Contemporary issues in economic systems (e.g. economic reforms, deregulation etc).

3. Methods of Economic Analysis

(a). Scientific Approach:

i. inductive and deductive methods

ii. positive and normative reasoning

(b). Basic Tools

i. tables, charts and graphs

ii. measures of central tendency: mean, median and mode, and their applications.

iii. measures of dispersion; variance, standard deviation, range and their applications;

iv. merits and demerits of the tools.

4. The Theory of Demand

i. meaning and determinants of demand

ii. demand schedules and curves

iii. the distinction between change in quantity demanded and change in demand.

(b). Types of demand: Composite, derived, competitive etc

(c). Elasticity of demand: determinants, measurements, nature and applications (e.g. revenue).

(d). Effects of changes in the determinants (price, income and cross elasticities).

5. The Theory of Consumer Behaviour

(a). Basic Concepts:

i. utility (cardinal, ordinal and marginal utilities)

ii. value in use and value in exchange

iii. indifference curve and budget line.

(b). Diminishing marginal utility and the law of demand.

(c). Consumer equilibrium using the indifference curve and marginal analyses.

(d). Effects of shift in the budget line and the indifference curve.

(e). Consumer surplus and its applications.

6. The Theory of Supply

i. Meaning and determinants of supply

ii. Supply schedules and supply curves

iii. the distinction between change in quantity supplied and change in supply

(b). Types of Supply: Joint /complementary, competitive and composite

(c). Elasticity of Supply: determinants, measurements, nature and applications

7. The Theory of Price Determination

(a). The concepts of market and price

(b). Functions of the price system

i. Price determination under a free market

ii. Price legislation and its effects

(d). The effects of changes in supply and demand on equilibrium price and quantity

8. The Theory of Production

(a). Concepts of production and their interrelationships (TP, AP, MP and the law of variable proportion).

(b). Scale of Production: Internal and external economies of scale and their implications.

(c). Production functions and returns to scale

(d). Producers’ equilibrium isoquant-isocost and marginal analyses.

9. Theory of Costs

(a). The concepts of cost: Fixed, Variable Average and Marginal

(b). Accountants’ and Economists’ notions of cost

(c). Short-run and long-run costs

(d). The marginal cost and the supply curve of firm.

10. Market Structure

(a). Perfectly competitive market:

i. Assumptions and characteristics;

ii. Short-run and long-run equilibrium of a perfect competitor;

(b). Imperfect Market:

i. Pure monopoly, discriminatory monopoly and monopolistic competition.

ii. Short-run and long-run equilibrium positions.

(c). Break-even/shut-down analysis in the various markets.

11. National Income

(a). Concepts: GNP, GDP, NI etc

(b). National Income measurements and their problems

(c). Uses of national incomes estimates

(d). The circular flow of income (three sector model)

(e). The multiplier concept.

(f). Elementary theory of income determination and equilibrium national income.

12. Money and Inflation

(a). Types and functions of money

(b). Demand for money and the supply of money

(c). Quantity Theory of money (Fisher equation)

(d). Inflation: Types, measurements, effects and control

13. Banking

(a). Types and functions of banks

(b). The creation of money

(c). Challenges facing the banking industry in Nigeria (reforms, consolidation)

(d). The role of banks in economic development

(e). Monetary policy and its instruments.

14. Public Finance

(a). Meaning and objectives

(b). Sources of government revenue (taxes royalties, etc)

(c). Principles of taxation

(d). The effects of public expenditure

(e). Government budget and public debts

(f). Revenue allocation and resource control in Nigeria

15. Economic Growth and Development

(a). Meaning and scope

(b). Indicators of growth and development

(c). Factors affecting growth and development

(d). Problems of development in Nigeria

(e). Developing planning in Nigeria.

16. Agriculture in Nigeria

(a). The role of agriculture in economic development;

(b). Characteristics and problems;

(c). Effects of agricultural policies;

(d). Instability in agricultural income (causes, effects and solutions)

17. Industry and Industrialization

(a). Concepts and effects of location and localization of industry in Nigeria;

(b). Problems of Industrialization strategies (e.g. export promotion, import substitution etc)

(c). SMEs and economic development in Nigeria

18. Petroleum and the Nigerian Economy

(a). Development of the petroleum industry in Nigeria;

(b). Contributions of petroleum to the Nigerian economy;

(c). Linkage effects;

(d). Upstream/downstream activities.

19. Business Organizations

(a). Private enterprises (e.g. sole proprietorship, partnership, limited liability companies and cooperative societies)

(b). Problems of private enterprises;

(c). Public enterprises;

(d). Privatization and Commercialization as solutions to the problems of public enterprises.

20. Population

(a). Meaning and theories;

(b). Census: importance and problems.

(c). Size and growth: over-population, underpopulation and optimum population.

(d). Structure and distribution;

(e). Population policy and economic development.

21. International Trade

(a). Meaning and basis for international trade (absolute and comparative costs etc)

(b). Balance of trade and balance of payments: problems and corrective measures;

(c). Composition and direction of Nigeria’s foreign trade;

(d). Exchange rate: meaning, types and determination.

22. International Economic Organizations

Roles and relevance of international organization e.g. ECOWAS, AU, EU, OPEC, ECA, IMF, EEC, OECD, World Bank, IBRD, WTO, ADB and UNCTAD etc to Nigeria.

23. Factors of Production and their Theories

(a). Types, features and rewards;

(b). Determination of wages, interest and profits;

(c). Theories: marginal productivity theory of wages and liquidity preference theory;

(d). Factor mobility and efficiency;

(e). Unemployment

Jamb Economics Syllabus 2022/2023 Recommended Textbook

  • Aderinto, A.A names(s)? (1996). Economics: Exam Focus, Ibadan: University Press Plc.
  • Black, J. (1997). Oxford Dictionary of Economics. Oxford: Oxford University Press
  • Eyiyere, D.O. (1980). Economics Made Easy, Benin City, Quality Publishers Ltd.
  • Fajana, F et al (1999). Countdown to SSCE/JME Economics Ibadan: Evans
  • Falodun, A.B. et al (1997). Round-up Economics, Lagos: Longman
  • Kountsoyiannis, A. (1979). Modern Microeconomics, London: Macmillan
  • Lawal, O.A. (1985). Success in Economics, London: John Muray.
  • Lipsey, R.G. (1997). An Introduction to Positive Economics, Oxford: Oxford University Press.
  • Samuelson, P and Nordhaus, W. (1989). Economics, Singapore: McGraw-Hill
  • Udu E and Agu G.A. (2005). New System Economics: a Senior Secondary Course, Ibadan: Africana FIRST Publishers Ltd.
  • Wannacott and Wannacott (1979). Economics, New York: McGraw-Hill. Wisdomline Pass at Once JAMB.

Are you interested in Physics Jamb past Questions and answers with full explanation? Click here to practice and discuss!

CLICK HERE TO DOWNLOAD JAMB SYLLABUS FOR ECONOMICS PDF

CLICK HERE FOR JAMB SYLLABUS (OTHER SUBJECTS)

If you find this post – JAMB Syllabus 2022 UTME for Economics – helpful and informative, kindly use the share button below to share with your friends!

If you have any question to ask, please feel free to drop it in the comment box below! I will make sure to reply to you as soon as possible and I will also try my best to give you a reply that will be satisfactory!

Follow our Facebook page and we will keep you updated! Also, don’t forget to subscribe to our website by entering your email and clicking the subscribe button below!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *